Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Εβδομάδα Περιβάλλοντος...Εικαστική παρέμβαση Natura 2011 στο ίδρυμα Ευγενίδου

Μια σημαντική εικαστική έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής με αφορμή τη διεθνή ημέρα περιβάλλοντος, φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Η παρούσα έκθεση συμπληρώνει και ενδυναμώνει την πολιτιστική διάσταση του Ιδρύματος, αλλά και καταγράφει σαφώς τον, παραδοσιακά, φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό του, που φέτος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι το 2011 έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο Έτος Δασών.
Το συμβολικό όνομα NATURA της έκθεσης, αλλά και το διαπεραστικό βάρος των έργων 42 σύγχρονων καταξιωμένων καλλιτεχνών, δεν αποτελεί παρά ένα ηχηρό μήνυμα ποιοτικής διάστασης ένα συμμετοχικό γεγονός Ιδρύματος και δημιουργών, προκειμένου από κοινού να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, ώστε ο σεβασμός στη φύση να μη συνεχίσει να παραμένει σοβαρό ζητούμενο.
Με αφορμή τη σημασία που το Ίδρυμα Ευγενίδου αποδίδει στη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στη συγκεκριμένη εικαστική παρέμβαση, αποφασίστηκε να τιμηθεί ο μεγάλος Δάσκαλος-Ζωγράφος και σήμερα Ακαδημαικός κύριος Παναγιώτης Τέτσης για την καθοριστική συμβολή του προς αυτήn την κατεύθυνση, με το έργο της ζωής του.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κριτικός και ιστορικός τέχνης κυρία Αθηνά Σχινά. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κύριος Άρης Αλεξόπουλος και από τις 7 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ωρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά 10.00 -21.00.
πηγή arcadia

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Εβδομάδα αφιερωμένη στο περιβάλλον!!

Αγαπητοί γονείς, φίλοι και αναγνώστες,

αυτη την εβδομάδα θα την αφιερώσουμε στο Περιβάλλον μιας και την ερχόμενη Κυριακή 5/6 ειναι παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος!
Κάθε μέρα θα αναδεικνύουμε και ενα διαφορετικό θέμα απο διάφορους νομούς της χώρας μας και εννοείται οτι θα λήξουμε το αφιέρωμα με τη Λίμνη Πλαστήρα!!
Σήμερα θα ξεκινήσουμε απο τον Πειραιά και τον όμιλο της UNESCO  που διοργανώνει μια Ημερίδα εν πλω με θέμα “Περιβάλλον Τουρισμός και Πολιτιστική Κληρονομιά”,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος   στα πλαίσια των ανθρωπιστικών και κοινωνικών δράσεων του την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου, στο ναό της Αφαίας και μπάνιο στην Αγία Μαρίνα, για όποιον το επιθυμεί. Ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ καθώς και μουσικό λαϊκό πρόγραμμα, με χορό.
Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί με το πλοίο ΝΕΦΕΛΗ, με αναχώρηση στις 9.45 από το λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση από Αίγινα προς Πειραιά στις 18.45.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA) Υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, τόνισε ότι σκοπός της ημερίδας αυτής, είναι να ενημερωθούμε όλοι, πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα Ιδιαίτερα στην εποχή μας, που τα ζητήματα αυτά, αποτελούν ένα μείζον θέμα, να ευαισθητοποιηθούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και να στηρίξουμε την ανάδειξη της πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και του εσωτερικού τουρισμού. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, θα διασκεδάσουμε με ένα όμορφο λαϊκό πρόγραμμα και θα επισκεφτούμε τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Αίγινας, το Μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου και τον Ναό της Αφαίας».


Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Επιτέλους οι Έλληνες "ξύπνησαν" και ενώθηκαν...

Δεν μπορεί να περάσει απο κανέναν απαρατήρητο οτι οι Έλληνες χτες 25/5 για πρώτη φορά ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΟ ενώθηκαν και έκαναν συγκεντρώσεις ειρήνης έξω απο κεντρικές πλατείες ανα την Ελλάδα....!!!
Η ιδέα μπορεί να ξεκίνησε στην Μαδρίτη και την πλατεία Puerta Del Sol, αλλά προηγουμένως είχε ανθίσει ο σπόρος της στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο. Η διαδικτύωση της νεολαίας αλλά και των λιγότερο νέων αυτού του κόσμου, που επιθυμεί να πορευτεί χωρίς την Δαμόκλειο Σπάθη των διεθνών οικονομικών παραγόντων, είναι τελικά αποτελεσματική. Αποτελεσματικότερη πάντως, από τις κομματικές επιταγές και τα συνδικαλιστικά παιχνίδια.
Στην πλατεία Συντάγματος μαζεύτηκαν πάνω από είκοσι χιλιάδες. Ο παλμός εντυπωσιακός με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν "Ελλάς, Ελλάς", "Ελλάς, Ελλήνων, Αγανακτισμένων" και "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία"
Γιατί εμεις οι Έλληνες ανεχόμαστε την "κοροιδία" ώς ένα σημείο (επιτέλους βάλαμε όρια) και τότε δίνουμε ο ένας στον άλλον το χέρι ανεξαρτήτου χρώματος και πιστεύω και αγωνιζόμαστε  για  ΙΣΟΝΟΜΙΑ και ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ!
Ελπίζω να τα είδαν ολοι οι "υπεύθυνοι" της χώρας  μας και να κατάλαβαν επιτέλους οτι δεν ειναι όλα "πολιτικά παιχνίδια" και δεν υποκινούνται όλοι απο χρώματα και ξεπερασμένες  ψευτοιδεολογίες.


                                              Βίντεο απο το Σύνταγμα


Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ευρωπαική ημέρα Πάρκων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης. Γιορτάζεται στις 24 Μαΐου, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία.

Σχετικοί δικτυακοί τόποι
http://www.europarc.org/home/

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

19 Mαίου ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.




πηγή:  tro-ma-ktiko

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

100 xρόνια απο τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη

«Να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε το έργο του»
Η κήρυξη του 2011 ως «Έτος Οδυσσέα Ελύτη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1911-1996) αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία ανανεωμένης αναγνωστικής απόλαυσης και μελέτης του πολυσχιδούς έργου του νομπελίστα ποιητή μας.
Με το ιδιαίτερο ποιητικό του ιδίωμα ο Ελύτης ανανέωσε την ελληνική ποίηση και διέγραψε μια φωτεινή πορεία που επιβραβεύθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίηση του που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».
Ως αρμόδιος εθνικός φορέας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αναδεικνύουν τη σημασία και την επίδραση της παρουσίας του στη νεοελληνική γραμματεία.

ευχαριστούμε τη roseta books για τις πληροφορίες

Ελένη Νικολαίδου-Πάλμου


"Μην παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου" πάντα επίκαιρο ...σπουδαίο το  έργο του!

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΕΚΘΕΣΗ: «Το δικαίωμα του παιδιού στην έκφραση. Θέλω να ...»

Η έκθεση παρουσιάζει 116 έργα παιδιών από νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία της Α΄, Β΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών και Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής και από τους Κύκλους Εικαστικών Εμπειριών που πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου. Τα χαρτιά, τα χρώματα, τα μολύβια και τα πινέλα ήταν απλά το μέσο ώστε τα παιδιά να «γράψουν» και εμείς οι μεγάλοι να «διαβάσουμε». Μας καλούν να δούμε την αλήθεια έτσι όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από την τέχνη. Η εικόνα προχωράει πέρα από τα λόγια και τις λέξεις.
Τα παιδιά θέλουν έναν όμορφο κόσμο, θέλουν αρμονία και σεβασμό ανάμεσα σε κάθε ζωντανό πλάσμα, θέλουν το δικαίωμα να ονειρεύονται, μα πάνω απ’ όλα θέλουν την αναγνώριση και την αποδοχή της μοναδικότητάς τους.Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιούνται Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές δημοτικού καθ΄όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, δυστυχώς ομως γίνεται στην Αθήνα, κάποιοι απο εμας θα πάμε σίγουρα τα παιδιά μας, κάποιοι άλλοι ομως όχι.
Τελικά εχει αρχίσει να φαίνεται πιά (όσο ρομαντικοί και να προσπαθούμε να είμαστε) η διαφορά της πόλης με το χωριό. Πόσες ευκαιρίες και πόσοι ορίζοντες σου ανοίγονται στην πόλη, καλό και το παιχνίδι στην πλατεία του χωριού αλλα οταν επανειλλημένα ειναι μόνο παιχνίδι δεν εχει κανένα ενδιαφέρον.
Ξεχάσαμε να είμαστε σωστοί γονείς,
 ξεχάσαμε να είμαστε Δημιουργικοί άνθρωποι οταν λέγαμε οτι εχουμε εξασφαλισμένο το μέλλον των παιδιών μας εδω στα χωριά των Αγράφων σε ενα  σχολείο που δεν εχουμε φροντίσει να βάλουμε έστω και μια  ταμπέλα για να φαίνεται στους επισκέπτες μας αλλα και σε εμας τους ίδιους ποιό ειναι αυτο το σχολείο στην όμορφη πλατεία του Κρυονερίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα! 
 Κόβουμε το δικαίωμα στα παιδιά μας να ονειρεύονται, τους κόβουμε το δικαίωμα να διεκδικούν την μοναδικοτητα τους...και είμαστε όλοι συνένοχοι...
Πληροφορίες για την Έκθεση
Λήξη 30/6/2011
Χώρος: Μουσείο Παιδικής Σύγχρονης Τέχνης
Περιοχή: Πλάκα
Διεύθυνση: Κόδρου 9 (προέκταση οδού Βουλής)
Τηλέφωνο: 210 33 12 621
Ευχαριστούμε τον "μικρό αναγνώστη" για τις πληροφορίες της έκθεσης.
Ελένη Πάλμου-Νικολαίδου

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

O λόγος που δεν αναρτήσαμε κανένα κείμενο τις τελευταίες μέρες ειναι γιατι η  google διέκοψε την παροχή λειτουργίας του blogger παγκοσμίως . Η εταιρεία για την ώρα δεν εχει δώσει επίσημη εξήγηση για το πού οφείλεται η καθυστέρηση στην αποκατάσταση λειτουργίας της υπηρεσίας. Όλοι όσοι εχουν blogs παντως ανησυχούν για το μέλλον των ιστοσελίδων τους.Σενάρια του διαδικτύου κάνουν λόγο για επίθεση χάκερς οπου εκμεταλλεύτηκαν τα τεχνικά κενά του blogger.




Τέλος πάντων, είμαστε εδώ, εννοείται επιστρέψαμε απο τη Θεσσαλονίκη και εντος των ημερών θα ανεβάσουμε και φωτογραφικό υλικό!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!




Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Δεν είμαστε σήμερα εδώ...είμαστε εκδρομή στη Θεσσαλονικήηηηηηηηηηηη!!!!!!!!!!

Πού μας πάει το Πουλμανάκι????


Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

1ος Πανελλήνιος Ποδηλατικός αγώνας στη Λίμνη Πλαστήρα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χτές Κυριακή 8/5 ο 1ος Πανελλήνιος Ποδηλατικός αγώνας στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.
 Η εκκίνηση του αγώνα έγινε στα Καλύβια Πεζούλας και ο τερματισμός με την υποδοχή των αθλητών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κρυονέρι οπου ο Μορφωτικος Λαογραφικός Σύλλογος Κρυονεριτών είχαν στήσει μια μεγάλη γιορτή.
Οι αθλητές του ποδηλατικού αγώνα μετα τον τερματισμό τους φορούσαν τα στεφάνια απο ελιά που ειχε φτιάξει ο Σύλλογος και έπαιρναν και τα αναμνηστικά ημερολόγια.Επίσης  είχαν την ευκαιρία να γευτούν απο τις νοικοκυρές  του χωριού  όλα τα παραδοσιακά εδέσματα που βρισκόταν στο μπουφέ είτε αλμυρά είτε γλυκά.
Μετά τη λήξη του αγώνα και της γιορτής στο Κρυονέρι πραγματοποιήθηκε και η απονομή των αθλητών  σε γνωστό ξενοδοχείο των Καλυβίων Πεζούλας.
Οι αθλητές έμειναν ευχαριστημένοι απο τη διοργάνωση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και έδωσαν ραντεβού και του χρόνου πάλι εδώ!






Στα αριστερά η αντιδήμαρχος Έργων και Ύδρευσης Κα Ζαρκάδα Κατερίνα φοράει την παραδοσιακή στολή, στη μέση οι νικητές του αγώνα Κος Καταπόδης, Κος Σκυλοδήμος και Κος Μουρίκης και στα δεξιά ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και διοργανωτής της εκδήλωσης.

Οι νικητές του αγώνα Παναγιώτης Σκυλοδήμος,Λουκάς Καταπόδης και Μουρίκης Κώστας


Ελένη Νικολαίδου-Πάλμου

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Μαμά σημαίνει η ευθύνη να μεγαλώνεις ενα πλάσμα με σκοπό να γίνει καλύτερο απο εσένα....


Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας αύριο Κυριακή 8/5 κάνουμε και εμεις ένα δώρο σε όλες τις μανούλες...Απολαύστε το!!!




Πηγή: eimaimama.gr
Ευχαριστούμε την Ολίβια Γαβρίλη για το βιντεο που έφτιαξε.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Tα παιδιά και η τηλεόραση!

Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια, η τηλεόραση είναι ανοιχτή ακόμα κι αν κανείς δεν παρακολουθεί! Τα παιδιά γυρίζουν από το σχολείο και τρώνε παρέα με την τηλεόραση που σχεδόν πάντα δεν προβάλει τίποτα το καλό. Έτσι λοιπόν τα παιδιά περνούν λίγο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και μετά ξεκινάνε το διάβασμα. Η τηλεόραση όμως όχι μόνο δεν ξεκουράζει το παιδί, αλλά του προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης και οργάνωσης.
Ερχόμαστε τώρα στη βραδινή ώρα...
Η ώρα είναι 8 και οι περισσότεροι γονείς κάθονται και παρακολουθούν τις ειδήσεις με τα παιδιά, ακόμα και μωρά να παίζουν κάπου παραδίπλα. Το ότι το παιδί δεν παρακολουθεί τηλεόραση αλλά παίζει στο διπλανό ή στο ίδιο δωμάτιο δεν σημαίνει ότι δεν ακούει κιόλας!!! Ακούνε όλα τα δυσάρεστα των ειδήσεων, την πολιτική, τη βία, τις φυσικές καταστροφές, τα εγκλήματα κ.λ.π.

Μερικές συμβουλές όσον αφορά την τηλεόραση

- Να είναι κλειστή όσο το δυνατόν περισσότερο!!
-Το παιδί να παρακολουθεί μόνο πολύ προσεκτικά επιλεγμένα προγράμματα - ακόμα και οι διαφημίσεις είναι γεμάτες σεξουαλικά υπονοούμενα, βία και άλλα αρνητικά θέματα.
-Είναι καλύτερα να σταματήσετε να παρακολουθείτε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά σας και να ενημερώνεστε όταν εκείνα δεν είναι παρόν.
-Την ώρα του φαγητού να μην είναι ανοιχτή η τηλεόραση. Κάντε την  ώρα επικοινωνίας.
-Να έχετε στο μυαλό ότι ακόμα και τα παιδικά προγράμματα δεν είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες παιδιών. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε πριν βάλετε το παιδάκι σας να παρακολουθήσει ένα "παιδικό".
-Δημιουργήστε άλλα ενδιαφέροντα για τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού (π.χ. χειροτεχνίες, δημιουργικά παιχνίδια ή παιχνίδια γνώσεων στον υπολογιστή, ανάγνωση βιβλίων, ζωγραφική, μουσική, κ.λ.π.)
-Η τηλεόραση ως επί το πλείστων αναπαράγει εικόνες βίας, σεξ, αρνητικών προτύπων που επηρεάζουν τη σκέψη, τα συναισθήματα και το χαρακτήρα του παιδιού.
Σε περίπτωση που το παιδί δει κάτι που δεν έπρεπε...
Καταρχήν δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει και να σας πει τι είναι εκείνο που το στενοχωρεί ή ανησυχεί. Μιλήστε του με ειλικρίνεια και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο χαρούμενο και τρυφερό, ώστε να φύγουν οι κακές σκέψεις και εικόνες από το παιδί και να αισθανθεί ασφάλεια.
 
πηγή:"Μαθησιακές δυσκολίες" Kα Σοφία Τσιν.
 
Ελένη Νικολαίδου-Πάλμου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Έκθεση βιβλίου για μικρούς και μεγάλους στα Τρίκαλα

Μεγάλη απήχηση βρίσκει στο Τρικαλινό (και όχι μόνο) κοινό η 18η Έκθεση βιβλίου που διεξάγεται στην καρδιά της πόλης των Τρικάλων έναντι της πλατείας Ρ. Φεραίου.
Η έκθεση, όπως κάθε χρόνο, έτσι και την φετινή χρονιά, διοργανώνεται από το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Τρικάλων.
Όπως είναι γνωστό η έκθεση άνοιξε τις πύλες της την περασμένη εβδομάδα κι ενώ αναμενόταν να ρίξει αυλαία τη χθεσινή ημέρα, παρατείνεται έως την Κυριακή εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρατηρείται από την έναρξη.
Πρόκειται για μία διοργάνωση που κάθε χρόνο αναδεικνύει όλο και περισσότερο τη διαχρονική αξία του βιβλίου, ως κέντρο προβληματισμού, γνώσης αλλά και τοπικής δράσης.
Η ετήσια εκδήλωση έχει γίνει θεσμός πλέον για την πόλη των Τρικάλων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα, καθώς αποσπά κάθε χρόνο την προσοχή εκατοντάδων πολιτών κάθε ηλικίας.
Τρικαλινοί και όχι μόνο, είχαν κι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αναζητήσουν εκατοντάδες τόμους βιβλίων, για κάθε ηλικία αλλά και αντικείμενο. Από παιδική λογοτεχνία μέχρι και επιστήμη, και από ιστορικά μέχρι και λευκώματα, τα βιβλία θα καταλάβουν μια θέση ανάμεσα στην πόλη και θα προσκαλέσουν τον κόσμο να επισκεφθούν το χώρο που θα τα φιλοξενεί.
«Από την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξε η έκθεση, ο κόσμος που περιηγήθηκε στα περίπτερά μας ήταν αρκετός. Οι περισσότεροι ξεφύλλισαν τα βιβλία, ζήτησαν να ενημερωθούν για τους νέους τίτλους ενώ έσπευσαν να αγοράσουν κάποιο αγαπημένο εγχειρίδιο. Πραγματικά η αυξημένη κίνηση μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού ο κόσμος ζητά να ψυχαγωγηθεί μέσα από το βιβλίο. Η μεγάλη επισκεψιμότητα αποτέλεσε την αφορμή να δώσουμε παράταση στη φετινή διοργάνωση», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών κ. Παναγιώτης Γεροκώστας.
Τέλος το ερχόμενο Σάββατο, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, στο χώρο της Έκθεσης αναμένεται να διοργανωθεί εκδήλωση παρουσία της συγγραφέα κα. Μαρούλας Κλιάφα.


Ευχαριστούμε το άρθρο του Κου Τσαγγαρα Θανάση

 


Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Έτοιμοιιοιοιοιοιοιοιοι??????

Το Δημοτικό σχολείο Κρυονερίου Λίμνης Πλαστήρα την επόμενη Πέμπτη 12/5 θα πραγματοποιήσει την ετήσια εκδρομή στην Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν τα παιδακια περιλαμβάνει το πλανητάριο, μουσεία,το εμπορικό κέντρο mediterranean cosmos,το αεροδρόμιο, την παραλία της Κατερίνης για καφέ και παγωτό, σίγουρα κάπου για φαγητό και όλα αυτά?? Όχι σε μέρες, όχι σε μια μέρα αλλα σε λίγες ώρες...!!!!Τα παιδιά ειναι ενθουσιασμένα και ανυπομονούν. Το εισιτήριο ειναι 15ευρώ το άτομο.
Προσεχώς θα αναρτηθουν και φωτογραφίες...!!!!!


Πού μας πάει το Πουλμανάκι??

εικόνα απο το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Πάντα στο νού σου να εχεις την Ιθάκη...

Με αφορμή τα 78 χρόνια απο τον χαμό του μεγάλου Ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη κάνουμε ανάρτηση την "Ιθάκη" (αγαπημένο). Ενώ το διαβάζετε μπορείτε ταυτόχρονα να το ακούτε απο την Έλλη Λαμπέτη.


Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους κύκλωπας,
τον θυμωμένο ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στο δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους κύκλωπας,
τον άγριο ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τί ευχαρίστηση, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοϊδωμένου.
Να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κι εβένους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά.
Σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.
Πάντα στο νου σου να 'χεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλο.
Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ' έδωσε το ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα 'βγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.