Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα τουρισμού ,Αφιέρωμα στον ορεινό τουρισμό

Σήμερα 27/9 παγκόσμια ημέρα τουρισμού μας βρίσκει λίγο "μουδιασμένους" για τη "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας.Τα στατιστικά του καλοκαιριού που μας πέρασε ειναι θετικά ως προς τους ξένους επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα μας, τί γίνεται ομως με το καινούργιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης  που λέγεται "Ορεινός τουρισμός" και  εχει ερθει στη χώρα μας κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια με αποκορύφωμα την τελευταία πενταετία?
Τί ειναι ομως ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ?
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ορεινός τουρισμός, ο οποίος παρουσιάζει ορισμένες ομοιότητες με τον τουρισμό χειμερινών σπορ, δεν έχει χρονικούς περιορισμούς εκδήλωσης και αναφέρεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και τουρισμού, που εκδηλώνεται σε ορεινές περιοχές των χωρών υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών που επιθυμούν να αναπτύξουν αυτής της μορφής τουρισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων που δένουν με το φυσικό περιβάλλον και διαθέτουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπληρωματικούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, αίθουσες αναψυχής, κτλ. Οι περιοχές όπου αναπτύσσονται τέτοιες δραστηριότητες, θα πρέπει να εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά όσον το δυνατόν πληρέστερα και καλύτερα. Στην Ελλάδα, η σταδιακή άνοδος του ορεινού τουρισμού συνδέεται με την αλλαγή των συνηθειών, αλλά και την επιθυμία αναψυχής καθʼ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι ορεινές περιοχές βρίσκονται πολλές φορές σε απομόνωση, οπότε ο τουρισμός είναι δυνατό να συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, σεβόμενος βέβαια τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
Εμείς οι κάτοικοι της Λίμνης Πλαστήρα  κατέχουμε αυτη  την πρωτιά της δημιουργίας ανάγκης για διακοπές στο βουνό ξανά οπως παλιά  με την κατασκευή  ενος πεντάστερου ξενοδοχείου που χτίστηκε πριν 12 περίπου χρόνια και έκανε απλά την αρχή.
Σίγουρα η ανάπτυξη οπως γνωρίζουμε ολοι οι επιχειρηματίες έρχεται κυρίως  με ιδιωτικές πρωτοβουλίες οπως και εχει γίνει στην δική μας περιοχή, ο κάθε επαγγελματίας έβαλε το δικό του "λιθαράκι.
Βέβαια ισως ειναι η πρώτη φορά που μια καλή συνεργασία δημοτικής αρχής με επαγγελματίες ισως να έφερνε θετικά αποτελέσματα στην προβολή της περιοχής μας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης σχέσης αναμεσα στους δύο.
Τα πανηγύρια και οι χοροί δεν φτάνουν για να αναδείξουν μια περιοχή,ειναι  βέβαια αρκετά για να δείξουν τον πολιτισμό και να αναβιώσει ο ντόπιος κόσμος τα ήθη και τα έθιμα και οσοι  επισκέπτες  βρίσκονται στην περιοχή μπορούν να τα θαυμάσουν και να διασκεδάσουν , ομως στατιστικές επαγγελματιών λένε οτι σπάνια οι επισκέπτες/τουρίστες της περιοχής μας που δεν εχουν ρίζες απο την περιοχή ερχονται στα πανηγύρια μας.
Πρέπει να εστιάσουμε στην υποδομή, στην οργάνωση και στις παροχές.Φυσικά όλα αυτά χωρίς προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν εχουν καμια αξία.
Στα πλαίσια της ημέρας θα αναφέρω τις δηλώσεις
του αντιδημάρχου τουριστικής ανάπτυξης Κύριο Αθανάσιο Κωνσταντινάκη του Δήμου Ρεντίνας  οπου δήλωσε ..
  "Ο Τουρισμός ,για μας στο Δήμο Ρεντίνας  αποτελεί βασικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης και πολιτισμού και συμβάλλει σημαντικά και ποικιλότροπα στην οικονομική ευημερία και πρόοδο του τόπου μας . Ζούμε σε ένα όμορφο τόπο .
Ως Δήμος  αναπτύξαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την συστηματική προβολή του τόπου μας. Για πρώτη φορά συνεργαστήκαμε με επαγγελματίες διαφημιστές  ώστε να έχουμε έγκυρη και επιστημονική προσέγγιση των δυνατοτήτων μας στα πλαίσια του ευρύτερου τουριστικού ανταγωνισμού.  Για πρώτη φορά  διεκδικήσαμε  το κομμάτι που μας αναλογεί προσπαθώντας να ανακτήσει ο τόπος μας  το χαμένο του γόητρο.
Προβληθήκαμε μέσω εντύπων περιοδικών και εφημερίδων καθώς και μέσω ραδιοφώνων και τοπικών καναλιών. Συμμετείχαμε στις τουριστικές εκθέσεις της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών, του Βελιγραδίου, της Σόφιας και του Βουκουρεστίου. 
Συνειδητοποιούμε και εδώ την ανάγκη για τη  συνεχή βελτίωση των Υποδομών  και τον εκσυγχρονισμό των Τουριστικών Επιχειρήσεων .  Η νέα εποχή απαιτεί γύρισμα σελίδας ,διαμόρφωση τοπικής στρατηγικής με μακροχρόνιο & μακρόπνοο σχεδιασμό , ισότιμη συμμετοχή & συνευθυνη που θα διασφαλίζει την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του τοπικού  τουριστικού προϊόντος. "

Ορεινός Τουρισμός Λίμνης Πλαστήρα...Ο Γίγαντας έπεσε σε χειμερία ανάρκη....και εμεις θα το επιτρέψουμε?

Ελένη Νικολαίδου-Πάλμου

2 σχόλια:

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ;
    ΠΟΣΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2/θέσιου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κρυονερίου Λίμνης Πλαστήρα που αριθμεί φέτος 22 ψυχές. Το ένα εκ των δύο σχολείων αυτου του ορεινού όγκου.
    Ευχαριστούμε για το σχολιο σας.
    Ελένη Πάλμου-Νικολαίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας ειναι πολύτιμα...